2008-12-26 13:45:45• hírek • Szatmar.ro

Szerkesztett spanyol sorsolás

Érdekes sorsolást eszeltek ki a Primera Division izgalmasabbá tételére.

Minden európai csapatsportban a nyár derekán megtartott sorsolás fontos pontja egy adott csapat stratégiájának az elkészítésben, nem mindegy ugyanis, hogy mikor rendezik a rangadókat esetleg a könnyebbnek ígérkező összecsapásokat. A sorsolás produkálhat furcsa dolgokat, mint például, hogy két csapat egymást követve ugyanazon együttesek ellen mérkőzik meg. Ilyen volt a 2007-2008-as román labdarúgó bajnokságban a Steaua és a Buzau esete: az utóbbiak mindig azzal mérkőztek, akikkel egy fordulóval korábban fővárosiak találkoztak.

 

Ami viszont az idén a spanyol bajnokságban történik, az kimeríti az érdekes véletlen fogalmát. Ez talán a legjobb példája annak, hogyan lehet izgalmasabbá és piacképesebbé tenni egy versenysorozatot. A Primera Division 2008-2009-es programját úgy alakították ugyanis ki, hogy minden csapat sorban kapja a nagyokat, míg a rangadók hat egymást követő forduló alatt lefutnak. Ha ez így kissé bonyolult, jöjjenek a példák. A Numancia úgy kezdte az idei szezont, hogy egy góllal legyőzte a Barcelonát, majd két vereséget szenvedett a Real Madrid illetve a Villarreal ellen. Bár ők csak három „naggyal" mérkőztek, az utolsó fordulóban a Sevillával találkoznak, majd a visszavágók körében minden kezdődik elölről.

Még inkább érthetőbbé válik, ha a Santader példáját vesszük. Sepsi László együttese az első két fordulóban 1-1-et játszott a Sevilla és a Barcelona ellen, ezt pedig két 2-0-ás vereség követte a Real Madrid és a Villarreal ellen. Ezt követően a csapatok mindig a Mallorca és az Osasuna ellen térhetnek magukhoz, ami nem könnyíti meg a ezen két csapat dolgát sem.

Ebből a példából jól látszik az is, hogy mely csapatokat sorolt a Spanyol Labdarúgó Liga a „nagyok" közé. Ám a Valenciának sincs oka megsértődni, mert a „rangadók hat fordulójában" nekik is fontos szerep jut. Kezdődött mindez a 12. játéknapon, amikor a Sevilla a Valenciát fogadta. A 13. fordulóban volt a Sevilla-Barcelona rangadó, majd a kettős derbik következtek: Barcelona - Valencia, Real Madrid - Sevilla, majd Barcelona - Real Madrid, Sevilla - Villarreal, ezt követően pedig Real Madrid - Valencia és Villarreal - Barcelona. Itt tartunk most, de még két rangadó hátra van: a 17. fordulóban jön a Real - Villarreal, majd a 18.-ban a Valencia - Villarreal. Érdekesség, hogy ebből a logikából kimaradt az Atletico Madrid. Talán, azért hogy máskor is legyen egy-egy rangadó.

Hogy ez miként szolgálja az izgalmakat és a piacot, mikor minden derbit hat forduló alatt lerendeznek? Ne feledjük, hogy a visszavágók során a 31-37 forduló között a rangadók maratonja megismétlődik.

Ám mégis hiba csúszhat a gépezetbe, ami áthúzhatja a szervezők terveit: az, hogy a Barcelona egyelőre sorban veri a teljes mezőnyt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: